Soczyste domowe mielone

Soczyste domowe mielone

Mielone mięso to niezbędny składnik pulpetów, kotletów, gołąbków, pieczeni, farszu do pierogów, naleśników, krokietów, sosu do makaronu itd. Marka Appetita zachęca do przygotowania własnej mieszanki i skorzystania z przypraw dedykowanych właśnie mielonemu.

Gotowe mielone na tackach znajdziemy we wszystkich marketach, sklepach i dyskontach, ale każdy, kto kiedykolwiek je przyrządzał wie, że zwykle nie spełnia kulinarnych oczekiwań. Zazwyczaj jest za tłuste, zwłaszcza garmażeryjne, którego skład jest niewiadomą, albo za chude – z samej szynki albo łopatki. Często zawiera zbyt wiele wody i wypełniaczy, przez co kotlety wychodzą za suche. Jak temu zaradzić? Przygotowując domową mięsną mieszankę na mielone idealnie soczyste i przyprawione.

Najważniejszy jest wybór mięsa – ma być przede wszystkim świeże i składać się głównie z 3–4 rodzajów wieprzowiny. Najlepszą bazą jest karkówka, która zawiera dużo naturalnego kolagenu – to dzięki niemu masa jest zwarta i kleista oraz soczysta. Przydadzą się też chudsze – łopatka i szynka oraz nieco kleistej wołowiny (pręgi, udźca, karku). Samodzielnie przygotowane mięso mielone warto podzielić na 50-dag porcje, zamrozić, a kiedy przyjdzie ochota na „coś” z mielonego – wyjąć i po prostu to zrobić.

Soczysta mielona mieszanka I

Składniki:

1 kg karkówki

½ kg szynki wieprzowej

½ kg łopatki wieprzowej

½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)

20–30 dag surowego boczku wieprzowego.

Soczysta mielona mieszanka II

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej

1 kg łopatki wieprzowej

½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)

½ kg filetów z uda kurczaka albo udźca indyka

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki, zemleć w maszynce, używając sitka o oczkach 8 mm. Nie przyprawiać, dokładnie wymieszać (przynajmniej 10 min), najlepiej dłońmi. Podzielić na porcje po 40–50 dag do strunowych torebek, zamrozić.

Z tak przygotowanego mielonego można zrobić mnóstwo pysznych domowych potraw, i to
w oryginalnym wydaniu! Pomogą w tym przyprawy i mieszanki Appetita.

Faszerowane kotlety w boczku

Składniki:

50 dag domowego mielonego mięsa

2 jajka

100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej

4 łyżki tartej bułki

łyżka smażonej cebulki

łyżeczka Przyprawy do mięsa mielonego Appetita

25 dag pieczarek, drobno pokrojonych

łyżeczka masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 łyżki startej mozzarelli

sól

Pieprz czarny mielony Appetita

12 szerokich plastrów boczku wędzonego parzonego

olej do smażenia

Wykonanie: mięso wyrobić dokładnie z jajkami, wodą, bułką tartą, smażoną cebulką, przyprawą do mielonego oraz solą i pieprzem do smaku. Podzielić na 6 równych części. Pieczarki udusić na maśle, aż odparuje cały płyn. Wymieszać na patelni z natką i mozzarellą, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować 6 „placuszków” o śr. ok. 12 cm, na środek każdego nałożyć porcję uduszonych pieczarek, zawinąć i skleić końce, aby farsz zamknął się w środku. Plasterki boczku układać po dwa, aby lekko na siebie zachodziły. Kłaść na nich kotlety, zawijać. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, odsączyć na kuchennym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i pieprzu oraz czosnkowym dipem.

Orientalne pulpeciki

Składniki:

50 dag mielonego mięsa

jajko

100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej

czerstwa minichałka

mleko do namoczenia

½ łyżeczki ziaren Kolendry Appetita

łyżka Czosnku granulowanego Appetita

łyżka Przyprawy do mięsa mielonego Appetita

szczypta cukru

olej sezamowy do smażenia

2 łyżki miodu

3 łyżki sosu sojowego

łyżka sosu BBQ

łyżka ziaren sezamu

kilka gałązek świeżej kolendry

Wykonanie: minichałkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z chałką, jajkiem, wodą, zmiażdżoną kolendrą, czosnkiem, przyprawą do mielonego i cukrem. Formować małe pulpeciki, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia włożyć miód, sos sojowy, sos BBQ i sezam, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć podsmażone pulpeciki, dokładnie wymieszać, aby pokryły się glazurą. Posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki.

Zupa gołąbkowa

Składniki:

łyżka masła

cukrowa cebula, posiekana

50 dag białej kapusty, pokrojonej w cienkie paski

2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki

50 dag mielonego mięsa

puszka krojonych pomidorów bez skóry

ok. 2 l bulionu drobiowego z koncentratu

150 g ryżu

sól

Pieprz czarny mielony Appetita

Przyprawa do mięsa mielonego Appetita

Przyprawa do gołąbków Appetita

Wykonanie: W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, kapustę i marchewkę, udusić do miękkości. Dodać mielone mięso, podsmażyć kilka minut, mieszając. Dołożyć pomidory, dusić razem jeszcze kilka minut. Zalać bulionem, wsypać ryż, zakryć i gotować ok. 20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką do gołąbków i mielonego. Zupę można zawekować i przechowywać zamkniętą do 6 tyg. w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pakiet ekskluzywnej jesieniary
Next post Umowa na wesele – na co zwrócić uwagę?