Sałatki na grilla

Sałatki na grilla

Sezon grillowy rozpoczęty. Postawą grillowych smakołyków są dania mięsne, ale nie smakowałyby one tak pysznie, gdyby nie sałatki, które towarzyszą kiełbaskom, kasznce, skrzydełkom podczas biesiady na świeżym powietrzu

Sałatka z sałaty lodowej

SKŁADNIKI:1/2 sałaty lodowej 10 dag ostrego żółtego sera w kawałku 1 czerwona papryka 1 ogórek 1 pomidor 1/6 szklanki oliwy 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól cukier 3 łyżki koperku.

PRZYGOTOWANIE: Sałatę porwać w kawałki. Ogórek pokroić jak na mizerię .Pomidor kroić w pół plasterki. Ser utrzeć na tarce jarzynowej .Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w cienkie paseczki. Wymieszać wszystko. Zrobić sos ucierając olej z musztardą , sokiem z cytryny . Doprawić cukrem , solą . Polać sałatkę i zamieszać. Posypać koprem.

Sałatka z brokułami

SKŁADNIKI: brokuły, opakowanie sera Feta, 10 dag łuskanego suszonego słonecznika, puszka kukurydzy, olej sól, pieprz

SOS: mały jogurt naturalny, 3 łyżki majonezu, 4-5 ząbków polskiego czosnku, sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE: Łączymy składniki na sos, tj. majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy brokuły w osolonej wodzie. Ziarna słonecznika prażymy delikatnie na niewielkiej ilości oleju. Ser Feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Wszystkie składniki sałatki układamy warstwami: a) brokuły b) 1/3 sosu c) ser Feta (pokrojony w kostkę) d) 1/3 sosu e) kukurydza f) sos g) na wierzch wysypujemy prażone ziarna słonecznika .

Sałatka z rzodkiewkami

SKŁADNIKI: 2 główki sałaty lodowej,12 rzodkiewek,4 łyżki śmietany, 1 łyżka oliwy,sok z cytryny,2 jajka ugotowane na twardo, mielony pieprz, sól, drobno posiekany szczypiorek.

PRZYGOTOWANIE: Sałatę podziel na listki, uszkodzone wyrzuć, a resztę opłucz w zimnej wodzie. Rozłóż do wyschnięcia. Porwij na mniejsze kawałki. Wrzuć do większej salaterki. Rzodkiewki umyj, oczyść i pokrój na talarki. Dodaj do sałaty. Pokrojone na ćwiartki jajka ułóż w salaterce.

SOS: śmietanę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, przyprawami. Dodaj do sałatki, lekko wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z kapusty pekińskiej z czosnkiem

SKŁADNIKI:400 g pekińskiej kapusty,4 łyżki naturalnego jogurtu,,3 ząbki czosnku, sól,1 łyżeczka oliwy, ½ łyżeczki soku z cytryny.

PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską oczyść i dokładnie umyj w zimnej wodzie. Pozostaw do wysuszenia, a potem poszatkuj. Włóż do salaterki. Dodaj jogurt, zmiażdżone ząbki czosnku, sól oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 1 godzinę.

Sałatka z porów z serem roquefort

SKŁADNIKI : 300 g sera roquefort, 4 łyżki jogurtu naturalnego,1 łyżka śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka oliwy

PRZYGOTUJ:Oczyszczony i i umyty por odstaw do wyschnięcia, a następnie pokrój w plasterki.

SOS: jogurt, śmietanę, starty roquefort, sok z cytryny, mielony pieprz i sól do smaku, oliwę. Składniki wymieszaj.Sosem polej pokrojony por. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Przewodnik po wiosennym makijażu
Next post Dogonić rozwiane marzenia – recenzja