Sałatka z grillowanych warzyw i grzybów

Sałatka z grillowanych warzyw i grzybów

Przedstawiamy Wam przepis na sałatkę z grillowanych warzyw i grzybów, znakomitą na kolację czy jako dodatek do obiadu

Składniki:

Garść liści sałat np. karbowanej, dębolistnej, masłowej

Pęczek zielonych szparagów

2-3 średnie pomidory

1 żółta papryka

1 średnia cukinia

Kilka boczniaków

Kilka średnich pieczarek

2 średnie białe cebule

Kilka gałązek szczypiorku

Glazura:

Sos sojowy Kikkoman

2-3 łyżki miodu

2-3 cm korzenia imbiru

Kilka łyżek oleju

Ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wymieszać kilka łyżek sosu sojowego z miodem, startym imbirem, olejem i rozgniecionym czosnkiem.

Wszystkie warzywa umyć, grzyby oczyścić. Cukinię i paprykę pokroić w długie, cienkie plastry. Cebulę, pomidory i pieczarki na ćwiartki. Boczniaki w paski. W szparagach odłamać końcówkę (same złamią się we właściwym miejscu). Warzywa i grzyby ułożyć na ruszcie grilla lub na rozgrzanej patelni grillowej. Opiekać kilkanaście minut cały czas smarując glazurą z sosu sojowego. Oczyszczone, umyte i osuszone liście sałat ułożyć na półmisku. Dołożyć warzywa i skropić resztą glazury lub ulubionym sosem winegret. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sałatka z grillowanym serem żółtym
Next post Makijaż krok po kroku