Ryż jaśminowy z brzoskwiniami

Ryż jaśminowy z brzoskwiniami

Ryż jaśminowy z brzoskwiniami to prosty pomysł na szybki i smaczny deser.

Ryż jaśminowy z brzoskwiniami – składniki:

  • 120 g ryżu jaśminowego marki Britta
  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • 300 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soku z pomarańczy lub 1,5 łyżki ulubionego likieru owocowego
  • łyżka cynamonu
  • cukier waniliowy do smaku
  • sól

Ryż jaśminowy z brzoskwiniami -przygotowanie

Ryż opłukać kilka razy w zimnej wodzie, gotować w osolonej przez 10 minut, a następnie odcedzić. Ponownie wstawić do gotowania tym razem w mleku z dodatkiem 40 g cukru, odrobiną cukru waniliowego oraz cynamonem. Całość gotować do momentu, gdy ryż wchłonie mleko, często mieszając. Pod koniec gotowania dolać sok z pomarańczy. Ryż nałożyć do miseczek, dodać pokrojone w paski brzoskwinie i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Reprodukcje obrazów – ukłon w kierunku wielkiego talentu wybitnych twórców
Next post Piękne stopy na wiosnę