Pasta Tahini – przepis

Tradycyjna pasta Tahini na bazie sezamu i oleju gwarantuje urozmaicenie i dopełnienie posiłku, a jej samodzielne przygotowanie nie zajmie dużo czasu! Ten nieodłączny składnik hummusu możemy przechowywać w lodówce i stosować także jako dodatek do mięs, sosów, czy letnich sałatek

Pasta Tahini – składniki

  • 200 g sezamu białego
  • 3–4 łyżki oleju Rapso
  • szczypta soli

Pasta Tahini – wykonanie

1.Sezam prażymy na dużej patelni, cały czas mieszając i doprowadzając do lekkiego zbrązowienia (zbyt ciemny sezam staje się gorzki).

2.Uprażony sezam studzimy. Przesypujemy do misy malaksera (o dużej mocy) i blendujemy, stopniowo dodając olej, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.

3. Na koniec solimy do smaku, przekładamy do szczelnego pojemnika. Tahini można przechowywać w lodówce do miesiąca czasu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zacznijmy od śniadania – najlepsze przepisy dla całej rodziny
Next post Nietrzymanie moczu – poznaj skuteczne sposoby na wstydliwy problem