Musaka – danie od Greka Zorby

Musaka – danie od Greka Zorby

Musaka to sztandarowe danie kuchni Graków. Podstwą tej greckiej zapiekanki są warzywa, głównie bakłażan i ziemniaki oraz mięso mielone

Składniki:

  • 2-3 duże bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku świeżego lub 2 łyżeczki suszonego
  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej cielęciny lub wołowiny zmielonej samemu)
  • 1 puszka pomidorów przecierowych
  • 1 łyżeczka oregano
  • mielony kminek ok 1 łyżeczka
  • cynamon ok 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa ok 0,5 łyżeczki
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do smażenia
  • ser do posypania

Sos beszamelowy:

  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • ok 500 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kroimy bakłażany w plasterki, solimy, możemy skropić cytryną i odstawiamy na 1/2 godziny.

Odsączamy, smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5-10 min – bakłażany muszą zmięknąć i się wysuszyć. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso i smażymy mieszając przez ok. 15 minut, do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy (jeśli mięso jest wieprzowe lub baranie dodaję tymianku i rozmarynu, aby zabić charakterystyczny zapach).

Dodajemy pomidory razem z zalewą, oregano, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut – do odparowania. Na koniec dodajemy resztę przypraw i czosnek.

W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę – stawiamy znów na palnik i robimy zasmażkę na złoty kolor. Stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając (wychodzi beszamel). Dodajemy soli, pieprzu i gałki. Niektórzy dodają jeszcze 2 żółtka i parmezan.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pierogi staropolskie z sosem z bryndzy z parmezanem i szałwią
Next post Czeski obiad