Mini tiramisu z żurawiną

Mini tiramisu z żurawiną

Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakiem i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi.Proponujemy przepis na żurawinowe małe co nieco, które można przygotować niezależnie od pory roku

Mini Tiramisu z żurawiną – składniki:

  •  200 g serka mascarpone
  •  60 g mlecznej czekolady
  • 2 garście Żurawiny suszonej Siesta
  • 10 herbatników typu petit beurre
  • Kawa zbożowa do nasączenia herbatników
  • Łyżeczka cukru pudru

Mini Tiramisu z żurawiną – przygotowanie

Mleczną czekoladę rozpuść w naczyniu zanurzonym w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Serek mascarpone utrzyj na gładką masę stopniowo dodając mleczną czekoladę. Do całości dodaj łyżeczkę cukru pudru, 2 garści Żurawiny suszonej Siesta i całość delikatnie wymieszaj. Przygotuj kawę zbożową w płaskim naczyniu i pojedynczo zanurzaj na kilka sekund każdy herbatnik. W szklanych pucharkach układaj warstwami na przemian herbatniki i krem z serka mascarpone. Udekoruj deser żurawiną i wstaw do lodówki. Słodką przekąskę podawaj schłodzoną.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Życie seksualne Polek – co do zmiany?
Next post Do szkoły daj dziecku wodę!