Majowa zupa z koperkiem

Majowa zupa z koperkiem

Świeży, zieloniutki koperek już jest na straganach. W przydomowych ogródkach także pojawił się na grządkach. To najlepszy czas na przygotowanie zupy pachnącej koperkiem

Zupa koperkowa

Składniki:

duży pęczek koperku

2 litry warzywnego bulionu

2 łyżki śmietany

łyżka masła

sok z cytryny

sól, pieprz

Przygotować bulion warzywny. Koperek umyć. Łodyżki posiekać w półcentymetrowe kawałki. W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone łodyżki koperku i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanego koperku, odkładając kilka gałązek do dekoracji. Zalać bulionem i gotować przez 5 minut, a następnie wlać sok z połówki cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić, stopniowo dodawać wymieszaną z zupą śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Historia bikini
Next post Zupa z ogródka