Jak zrobić przyprawę do gyrosa

Jak zrobić przyprawę do gyrosa

Niepowtarzalny smak sałatki a’la gyros to zasługa przypraw do mięsa. Z jakich ziół przygotować aromatyczną mieszankę do tego tradycjnego dania kuchni greckiej

W skład przyprawy wchodzą: czosnek, kolendra, gorczyca biała, papryka słodka, chili, kozieradka, tymianek, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, kurkuma.

Czosnek – można wykorzystać czosnek granulowany!

Kolendra – można uprawiać w doniczce na parapecie.

Gorczyca biała – dla lepszego aromatu należy ubić w moździerzu.

Papryka słodka – do przygotowania 1 porcji przyprawy gyros wystarczy szczypta zmielonej papryki.

Chili – im mniej chili, tym przyprawa będzie delikatniejsza

Kozieradka – używana w tradycyjnych daniach hinduskich i tajlandzkich.

Tymianek – można hodować przez cały rok w doniczce

Oregano – podstawowa przyprawa kuchni Południowców (włoskiej, greckiej, hiszpańskiej)

Pieprz czarny – świeżo zmielony pieprz daje lepszy smak

Rozmaryn – idealnie pasuje do baraniny i drobiu!

Kurkuma – nadaje mięsu żółty kolor; wzmacnia odporność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sałatki z makaronem
Next post Sonia Raduńska „Solo” – recenzja