Czas na szparagi

Czas na szparagi

Maj to nie tylko sezon grillowy, ale również czas na szparagi. Warto wprowadzić je do wiosennego menu, bo są smaczne, zdrowe i… zalicza się je do najlepszych afrodyzjaków! Przedstawiamy 3 kulinarne inspiracje – omlet z szynką i szparagami, tartę ze szparagami oraz szparagi w cieście francuskim

Omlet z szynką, szparagami i sosem serowym

Składniki:

– 5-6 szt. szparagów zielonych

– 4 plasterki szynki parzonej

– 2 łyżeczki masła

– 3 jajka

– 1 garść młodego szpinaku

– sól, pieprz do smaku

– Sos serowy Tarsmak

Wykonanie:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut. Szynkę pokroić w kostkę, krótką chwilę podsmażyć na łyżce masła, a następnie dodać szparagi. Do miseczki wybić jajka, doprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać trzepaczką. Dodać posiekany szpinak, wymieszać i usmażyć na wolnym ogniu z obu stron na łyżeczce masła. Na gorącego omleta wyłożyć szparagi z szynką, polać sosem serowym i zwinąć.

Szparagi w cieście francuskim

Składniki:

– 1 pęczek szparagów zielonych

– boczek wędzony parzony w plasterkach (na 3 szparagi 2 plastry)

– 1 łyżka oleju

– 1 jajko

– Sos tatarski

– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Wykonanie:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy. Zawinąć po 3 szparagi w podwójny plaster boczku, a następnie całość owinąć paskiem ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce. Szparagi posmarować olejem, a ciasto rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 °C do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać z Sosem tatarskim.

Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym

Składniki:

Ciasto:

– 400 g mąki pszennej

– 200 g masła

– 3-4 łyżki zimnej wody

– szczypta soli

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Pozostałe składniki:

– 1 szklanka sera żółtego tarkowanego

– 300 ml słodkiej śmietanki 18%

– 1 jajko

– sól, pieprz do smaku

– 1 łyżeczka masła

– szparagi

– Sos czosnkowy

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 °C na około 10 minut. Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 °C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z gotowym lub samodzielnie zrobionym sosem czosnkowym na bazie majonezu, jogurtu i czosnku.

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Przepis na gyros
Next post Odmładzające last minute!