Chłodnik buraczkowy

Chłodnik buraczkowy

Wiosna to czas kiedy wszystko wokół budzi się do życia. Nadejście sprzyjającej aury to także doskonały moment na eksperymenty w kuchni i skorzystanie ze zdrowych warzyw. Polecamy przepis na chłodnik buraczkowy

Chłodnik buraczkowy – składniki:

– 3 jogurty typu greckiego naturalne „Piątnica”

– 1 pęczek koperku

– 1 pęczek szczypiorku

– 1 średni ogórek szklarniowy

– 5-6 rzodkiewek

– 1 średni ugotowany burak

– 2 jajka ugotowane na twardo

– ½ szklanki wody niegazowanej

– sól, pieprz, szczypta cukru do smaku

Chłodnik buraczkowy – wykonanie:

Koperek i szczypiorek posiekać. Ogórka i ugotowanego buraka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę w ćwierć krążki. Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wiosenne szarości!
Next post Profilaktyka jest najważniejsza!