Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem z komina ZM Pekpol. To świetne danie na obiad

Składniki:

400 g makaronu tagliatelle

150 g boczku z komina ZM Pekpol

2 średnie cebule

100 g borowików (świeże lub mrożone)

1 łyżka oleju

250 ml słodkiej śmietanki 18%

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Domy mody – Balmain
Next post Zdrowe menu w pracy