Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy

Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy

Przedstawiamy wyjątkowy przepis na walentynkowy, mus czekoladowo-śliwkowy, który będzie idealnym dopełnieniem romantycznej kolacji. Deser jest nie tylko obłędnie pyszny, ale też – co ważne – bardzo prosty w przygotowaniu. 

Mus czekoladowo – śliwkowy – składniki:

175g pokrojonych śliwek kalifornijskich

4 łyżki Cointreau

150g gorzkiej czekolady

5 białek jaj

Skórka starta z 1 pomarańczy

25g drobnego cukru

2 żółtka jaj

Mus czekoladowo-śliwkowy – przygotowanie:

Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem Cointreau, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w Cointreau śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jak obchodzą Walentynki w innych krajach?
Next post 15 lutego – jak świętujemy Dzień Singla?