Czekoladowe frappe

Czekoladowe frappe

Frappe to tradycyjny napój podawany w Grecji. Dzięki orzeźwiającym właściwościom szybko polubili go odwiedzający ten region Europy turyści. Typowe greckie frappe przyrządza się na bazie kawy, ale czekoladowe chyba bardziej trafia w gusta najmłodszych

250 g gorzkiej czekolady

5 g wiórków czekoladowych (posypka)

5 kostek lodu

szklanka mleka

250 g lodów waniliowych

bita śmietana

Rozpuścić czekoladę na parze. Odstawić i poczekać aż ostygnie. Dodać kostki lodu i zmiksować blenderem. Osobno zmiksować mleko z lodami. Do pucharków przelać masy (cięższą, a potem drugą – lżejszą). Udekorować czekoladowymi wiórkami i bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Bielizna ślubna, czyli „kropka nad i”
Next post Świąteczne ciasteczka