Wiosna na talerzu

Wiosna na talerzu

Za oknem już widać wiosnę. Czas przestawić się na lekką kuchnię. Wiosną chętniej niż zimą jadamy zupy!

Zupa szpinakowa

Składniki:

50 dag szpinaku

pół cebuli

1 ziemaniak

1 ząbek czosnku

2 szklanki warzywnego bulionu

1 żółtko

sok z ćwiartki cytryny

1/4 szklanki śmietany

3 łyżki masła

2-3 łyżki tartego parmezanu

sól, pieprz, gałka muszkatułowa

Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w rondelku. Wrzucić pół posiekanej cebuli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a następnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać żółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo żółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać starym serem.

Zupa rzodkiewkowa

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek z listkami

2 szalotki

4 ziemniaki

2 łyżki masła

1 litr bulionu

200 ml gęstej śmietany

1 cytryna

1 żółtko sól

pieprz i gałka muszkatołowa

Rzodkiewki umyć, osuszyć, 1/3 pokroić w słupki i krótko zblanszować w osolonej wodzie, a pozostałe drobno pokroić z listkami. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, szalotkę pokroić i zeszklić na maśle i dusić razem kilka minut. Dodać rzodkiewkę z listkami, zalać gorącym bulionem i gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Dodać przyprawy i wyciśnięty sok z cytryny, całość zmiksować i odstawić. Rozmieszanym ze śmietaną żółtkiem zaciągnąć zupę, na koniec posypać pokrojoną w słupki rzodkiewką.

Zupa koperkowa

Składniki:

1 kostka rosołowa

1 ziemniak

1 marchewka

1 pietruszka korzeń

1 mały kawałek selera

1 por

1 ząbek czosnku

2 pęczki koperku

1 szklanka mleka

1 żółtko

sól

pieprz

Kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Dodać do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniak, marchewkę, pietruszkę, seler, por i czosnek. Wymieszać i gotować do miękkości (ok. 25 minut).

Koperek opłukać i pokroić. Następnie dodać do zupy. Mleko zmiksować z żółtkiem i dodać do zupy. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pomysł na obiad: Zupa cebulowa z grzankami
Next post Wiosenne zupy