Zupa z pora

Zupa z pora

Najwyższa pora na pory w zupie. Znamy już smak tego warzywa w surówkach, sałatkach i zapiekane. A jak smakują pory w roli głównej w kremowej zupie? Smakują i to jak…!

  • 2 pory
  • 4 łyżki masła
  • 1 l wywaru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 serki topione Gouda lub Ementaler
  • starty parmezan
  • sól i pieprz do smaku

W rondelku rozpuszczamy masło. Pory myjemy, kroimy w plasterki białą i zieloną część a następnie szklimy na maśle jak cebulę. W oddzielnym garnku gotujemy wywar warzywny z dodatkiem drobiowej kostki rosołowej. Gdy wywar się zagotuje dodajemy pora i masło i razem gotujemy ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony i śmietanę. Zupę – krem przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sycące zupy na chłody
Next post Niezbędnik kobiety